Lungveckor

Under vecka 49 och 50 gör vi på Brommaplans vårdcentral en satsning till dig som är mellan 45 och 80 år och listad på Brommaplans vårdcentral. Vi vill förbättra vården för personer med lungsjukdomar, som en del av detta erbjuder vi kostnadsfri lungundersökning i syfte att hitta personer drabbade av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL)

Vad är KOL?

KOL är en sjukdom med inflammation i de små luftvägarna och lungblåsorna som på lång sikt skadar vävnaden. Den största andelen av dem som drabbas är rökare eller tidigare rökare. En av sju svenskar över 40 år har KOL, men bara var tredje person vet om det. Med information om sjukdomen och behandling kan man förhindra fortsatt sjukdomsutveckling och lindra symtom effektivt. Det finns mycket att vinna på att ställa diagnos i ett tidigt skede. 

Är du i riskzonen?

Om du röker eller har dagligrökt mer än 10 år och har minst ett av de fyra symtomen nedan: 

Hosta
Upphostningar
Pip i bröstet
Andfåddhet

Då är du välkommen att genomgå en snabb lungfunktionsundersökning. Besöket är helt kostnadsfritt och tar cirka 10 minuter. 

Varför undersökning?

Det finns människor som har KOL utan att de vet om det. Vi testar därför för att hitta patienter med oupptäckt KOL för att kunna behandla i tidigt skede och därmed förhindra fortsatt sjukdomsutveckling.

Vilka är riskerna/fördelarna med undersökning?

Att undersöka lungfunktionen innebär inga risker. Det kan kännas nedslående att diagnostiseras med en kronisk sjukdom, men vi har mycket att erbjuda i form av behandling som både minskar risken för försämring och lindrar symtom. Vi kan också erbjuda dig samtalskontakt.

Vill du veta mer om undersökningen och hur den går till, hör gärna av dig till oss!